20 Δημοτικό σχολείο |Video-απόσπασμα από την παρέλαση

της Κατερίνας Γιαννακοπούλου

Θα έπρεπε, κάνοντας ιστορική αναδρομή, πολλά «ΟΧΙ» να μετράμε… Όμως δύο μόνο είναι αυτά που θυμάμαι… Το πρώτο «Όχι»  είναι τον 5οΠ.Χ κατά των Περσών, και το δεύτερο 25 αιώνες μετά, είναι το «ΟΧΙ» του «1940»…  Θέλοντας δε να φανώ αντικειμενική και δίκαιη… Ας μην  αδικήσω το Λέοντα Γ’, τον Ίσαυρο κατά των Σοφιανών,. .Και τα «ΟΧΙ» , ας γίνουν τρία.

Δράττομαι όμως της ευκαιρίας της σημερινής επετείου, να σταθώ έχοντας χρέος ως  γνήσια Ελληνίδα, και να πω ότι συμπληρώνονται σήμερα 73 χρόνια από την 28η Οκτωβρίου του 1940…Την ημέρα που η ΕΛΛΑΣ είπε  «ΟΧΙ» στην υποταγή στη φασιστική Ιταλία και σήμανε την είσοδο της στο 2ο παγκόσμιο πόλεμο και σε μια ταραγμένη περίοδο που για την πατρίδα μας δυστυχώς κράτησε 10  ολόκληρα χρόνια.

Μας δίνει την ευκαιρία σήμερα, η επέτειος του ΟΧΙ να ανατρέξουμε στην ιστορία και να θυμηθούμε τα γεγονότα που ζήσαμε, είτε με τη συμμετοχή τους οι βετεράνοι, είτε από τις ζωντανές διηγήσεις των γονιών μας και των παππούδων μας. Τις μάχες των φαντάρων στα χιονισμένα βουνά της Πίνδου, την αναχαίτιση της επίθεσης, την οπισθοχώρηση του φασιστικού στρατού, την απελευθέρωση των ελληνικών χωριών της Βορείου Ηπείρου.

Ελάχιστοι απέναντι σε πολλούς, σε έναν πόλεμο που ήταν άδικος και απρόκλητος για τους Έλληνες. Όμως απέναντι στη βαρβαρότητα του επεκτατισμού, στην αλαζονεία και στο σκοταδισμό, ο Ελληνικός λαός θυσιάστηκε για το δίκαιο και την ελευθερία. Η ελληνική νίκη του 1940 πήρε παγκόσμιο χαρακτήρα με τη γερμανική επίθεση και έγινε η διαρκής και κινητοποιημένη άρνηση σε κάθε μορφή υποδούλωσης.

Η Ελλάδα έγραψε επικές σελίδες ηρωισμού στα πεδία των μαχών, επηρεάζοντας αποφασιστικά με την Αντίστασή της την τελική έκβαση του πολέμου. Τα σημαντικότερα μηνύματα του «ΟΧΙ» που πρέπει με κάθε τρόπο να κρατάμε φυλαχτό στην καθημερινότητα μας, αλλά και να τα μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές είναι η εθνική ενότητα και η ομοψυχία, που είναι ήταν τότε και παραμένουν μέχρι σήμερα τα βασικά συστατικά του πατριωτισμού μας.

Η ενότητα του έθνους και η ομοψυχία του λαού μας, όποτε προκλήθηκαν από εχθρό, έδρασαν καταλυτικά στα πεδία των μαχών και χάρισαν λαμπρές σελίδες δόξας στην Ελληνική Ιστορία, από την αρχαιότητα μέχρι τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο. Ο πατριωτισμός, όταν εκφράζεται ως η ανιδιοτελής έμπρακτη αγάπη για την πατρίδα, είναι το αυτονόητο συναίσθημα – αντίδοτο στις απειλές για την υποβάθμιση της χώρας στο παγκόσμιο σκηνικό.

Παράλληλα όμως, Πατριωτισμός «ΝΑΙ» είναι  ο σεβασμός του ατόμου και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων στην καθημερινή μας συμπεριφορά. Πατριωτισμός για τους Έλληνες, «ΝΑΙ» είναι η κοινωνική αλληλεγγύη και η κοινωνική δικαιοσύνη. Χώρα, όπου ο πατριωτισμός χαλαρώνει, χάνει το συνεκτικό της ιστό η κοινωνία. Δεν υπάρχει κοινό σημείο αναφοράς για όλους τους πολίτες.

Δεν υπάρχει σύνθεση, συναίνεση, συνεργασία. Οργιάζουν οι συντεχνίες και οι καιροσκόποι. Γίνονται ανίσχυροι οι θεσμοί του πολιτεύματος, και «ΝΑΙ» οδηγείται σε περιορισμό η Δημοκρατία. Σε κάθε Εθνική επέτειο μας δίνεται η ευκαιρία να τοποθετηθούμε στο σημείο πού βρισκόμαστε σήμερα ως Έλληνες στο παγκόσμιο χωριό. Ζούμε όλοι, σε ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, μακριά από βεβαιότητες και εφησυχασμούς κανένας διαχειριστής αρχής δεν έχει εκ προοιμίου την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Η Ελλάδα είναι από το 1981 μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από το 2000 της ΟΝΕ. Έτσι η οικονομική ζωή του τόπου μας ενισχύεται αλλά και επιτηρείται από τις Βρυξέλλες και τις άλλες χώρες του Ευρώ. Βιώνουμε όλοι πλέον την δεινή οικονομική θέση που βρίσκεται η χώρα μας λόγω των υψηλών ελλειμμάτων και του τεράστιου δημόσιου χρέους, θέση που οδηγήθηκε από την αναβλητικότητα, την έλλειψη αποφασιστικότητας και ίσως την ανικανότητα του πολιτικού συστήματος.

Είμαστε αναγκασμένοι οι Έλληνες σήμερα, με τσακισμένη την εθνική μας υπερηφάνεια , να ζητάμε τη στήριξη των οικονομικών δυνάμεων της Ευρώπης και υποχρεωμένοι σε οικονομική υποταγή για τα επόμενα 10 χρόνια. Βλέπουμε δίπλα μας, απέναντι μας παιδιά με πρόσωπα σκυθρωπά. Όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας αδυνατούν να σηκώσουν το βάρος της οικονομικής κρίσης. Βιώνουμε στα σπίτια μας, την ανεργία και την υποαπασχόληση.

  • Κατακτήσεις των εργαζομένων μετά από αγώνες χρόνων έχουν ισοπεδωθεί.
  • Θεσμοί, πυλώνες της δημοκρατίας μας είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης .
  • Ο κοινωνικός ιστός κλυδωνίζεται και κινδυνεύει να διαρραγεί.
  • Ζούμε τραγικές στιγμές, που η δική μου γενιά δεν είχε γνωρίσει μέχρι σήμερα.

Είναι κρίση οικονομική, κρίση αξιών, κρίση κοινωνική. Πολλά νοικοκυριά αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, άνθρωποι οδηγούνται στην εξαθλίωση, αυξάνεται η εγκληματικότητα και η ανασφάλεια σε όλους τους τομείς της ζωής. Τα χρέη πνίγουν μισθωτούς και επαγγελματίες. «ΝΑΙ», πρέπει να υπάρξει αντίδραση με δράση. «ΝΑΙ», οφείλουμε ως κοινωνία, κράτος, εκκλησία, αυτοδιοίκηση, ιδιωτική πρωτοβουλία, να εκδηλώσουμε τον πατριωτισμό μας και να σταθούμε έμπρακτα αλληλέγγυοι σε όσους δοκιμάζονται, από το υστέρημά μας.

Η σημερινή μέρα είναι ευκαιρία να στείλουμε ένα δυνατό και ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις … «ΟΧΙ» στο άγνωστο της ψευτιάς: ότι θα επανέλθουν οι μισθοί προ Μνημονίου εποχής και θα βρούνε δουλειά 2.000.000 άνεργοι!  «ΝΑΙ»  στο γοητευτικό άγνωστο της Αλήθειας και της δημιουργικής περιπέτειας μέσω έντιμων πολιτικών και άφθαρτων κομμάτων! «ΝΑΙ» στις θυσίες του Ελληνικού λαού,που πρέπει να έχουν αντίκρισμα!

Πρέπει σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να μπορούμε να σταθούμε στις δικές μας δυνάμεις και μόνο, χωρίς «τρόικα» και «επιτηρητές». Δεν μπορεί ο περιορισμός της εθνικής μας κυριαρχίας να επεκτείνεται για μία δεκαετία με αναμφίβολα αποτελέσματα. Οι Έλληνες έχουμε αποδείξει ιστορικά, ότι όταν παραμερίζουμε τα λίγα και τα μικρά μας χωρίζουν, εμπνεόμενοι από τα εθνικά μας ιδανικά, ενώνοντας τις δυνάμεις μας και συντονίζοντας τις προσπάθειές μας, μπορούμε να επιτύχουμε τους εθνικούς μας στόχους όσο υψηλοί κι αν είναι.

Αυτά μας τα χαρακτηριστικά, μας δίνουν την ελπίδα και τη προοπτική για την διαφυγή προς την ανάπτυξη και τη πρόοδο. Οι Έλληνες το μπορούμε, να μείνουμε ελεύθεροι αρκεί να το θελήσουμε! Η ιστορία μας, καταγράφεται στους αιώνες ως μια αδιάκοπη περιπέτεια μέσα από την οποία βγαίνουμε ως έθνος νικητές. Αν αυτό το ξεχάσουμε, επειδή στον 21ο αιώνα οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές, οι ευθύνες μας απέναντι στο αύριο θα είναι τεράστιες.

efthia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *