Ποια τα «οφέλη μας» από την επαφή των παιδιών μας με το σκάκι;

Πολλοί θεωρούν το σκάκι βαρετό. Άλλοι πιστεύουν ότι είναι χάσιμο χρόνου. Υπάρχουν κάποιοι που θαυμάζουν τους σκακιστές και τους θεωρούν »διάνοιες» καθώς τους βλέπουν να παίζουν παρτίδες που μπορεί να έχουν διάρκεια έως και 5 ωρών μην πιστεύοντας ότι μπορούν κι αυτοί να το κάνουν. Καιρός να καταρριφθούν οι μύθοι! Το σκάκι είναι για όλους!

Ο καθένας σε όποια ηλικία και να είναι έχει έναν καλό λόγο για να μάθει σκάκι. Για τα παιδιά τα οφέλη είναι πολλά. Μαθαίνουν να οργανώνουν τη σκέψη τους, να αγωνίζονται, να κερδίζουν αλλά και να χάνουν. Μαθαίνουν πως η κάθε παρτίδα είναι μία μάχη που πρέπει να δώσουν και πως αν κάνουν μια λάθος κίνηση δε θα έχουν δικαίωμα να την πάρουν πίσω.

Αντίθετα θα πρέπει να αναγνωρίσουν και να διορθώσουν την λαθεμένη σκέψη τους. Επίσης δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η πλειονότητα των παιδιών που ασχολούνται με το σκάκι είναι και καλοί μαθητές στο σχολείο. Το σκάκι είναι παιχνίδι στρατηγικής. Οξύνει το πνεύμα και διατηρεί το μυαλό σε εγρήγορση με αποτέλεσμα καλύτερες επιδόσεις στα μαθήματα.

Όσον αφορά τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που έστω και αργά αποφασίζουν να ανακαλύψουν την ομορφιά αυτού του παιχνιδιού, εκτός από γνώσεις και ψυχαγωγία, μπορούν να κερδίσουν και μια πιο υγιή ζωή. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι όταν κάποιος μεσήλικας ή και ηλικιωμένος παίζει μια παρτίδα σκάκι την ημέρα έχει 74% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσει από άνοια και Alzheimer!

H πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ και καθηγήτρια του Α.Π.Θ. Μάγδα Τσολάκη επισημαίνει: »Το σκάκι δεν υπόσχεται κάποια μαγική θεραπεία, αλλά σίγουρα η πνευματική εξάσκηση που προσφέρει μας δίνει στην ουσία ένα όπλο για να κάνουμε όλοι μία κίνηση ματ στην άνοια». Με λίγη καλή διάθεση όλοι μπορούμε να τα καταφέρουμε! Δεν είναι δύσκολο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *