Οικονομική Κρίση |Πως θα μπορούσατε να γιορτάσετε τα Χριστούγεννα;

Καθένας μας διαπιστώνει καθημερινά πως η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει όλους τους τομείς της ζωής μας. Η πλειοψηφία των ανθρώπων έχει υποστεί αισθητή επίδραση: ανεργία, μείωση μισθών και συντάξεων, πάγωμα αγοραστικής κίνησης, κλείσιμο επιχειρήσεων, σοβαρή απώλεια εισοδημάτων. Πολλοί άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, τα υπάρχοντά τους και αρκετοί δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν σε βασικές ανάγκες διατροφής, θέρμανσης και στέγασης.

Εν μέσω αυτών των προκλήσεων, είμαστε στην περίοδο των Χριστουγέννων – την εποχή των αγορών και των δώρων, που δεδομένων των συνθηκών, μάλλον δεν είναι πολύ ευχάριστη προοπτική για τους περισσότερους. Πως θα ικανοποιήσουμε την οικογένεια και τους φίλους, τι δώρα θα πάρουμε; Καταρχήν ας παραδεχτούμε ότι οι οικονομικές συνθήκες είναι άσχημες για όλους και δεν έχει καθόλου να κάνει με το ότι μας αρέσει να τεμπελιάζουμε. Είμαστε πρόθυμοι να εργαστούμε και μάλιστα σκληρά αλλά δεν είναι εκεί το πρόβλημα.

Όσο εργατικοί και όσο εφευρετικοί κι αν είμαστε, δεν μπορούμε να αλλάξουμε δραματικά την κατάσταση. Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, ερχόμαστε σε επαφή με τις πραγματικές μας ανάγκες για επάρκεια πόρων επιβίωσης, για ασφάλεια, σταθερότητα, υποστήριξη, αγάπη και ανήκειν, εκτίμηση, σεβασμό και αυτοπραγμάτωση. Όχι ότι δεν είχαμε και πριν αυτές τις ανάγκες, αλλά με την έλλειψη της οικονομικής ασφάλειας, τις νιώθουμε ακόμη πιο βαθιά.

Είναι καιρός λοιπόν να αναγνωρίσουμε ότι δεν μας προσδιορίζουν τα πράγματα και τα χρήματα που έχουμε ή η εργασία που κάνουμε. Είμαστε πολύ περισσότερο από τα ρούχα που φοράμε και τα φαγητά που τρώμε. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε τη δυνατότητα να νιώσουμε αυτή την αλήθεια. Μπορεί να μην έχουμε ικανοποιητική εργασία, χρήματα, οικονομική ασφάλεια αλλά έχουμε τους συντρόφους μας, τα παιδιά μας, τους φίλους μας και πάνω απ’ όλα, έχουμε τον εαυτό μας στον οποίο μπορούμε πάντα να βασιστούμε. 

Γι’ αυτό χρειάζεται να φροντίσουμε τον εαυτό μας, να τον θρέψουμε όπως μια μητέρα θρέφει το παιδί της. Και αυτό μπορούμε να το κάνουμε με πολλούς τρόπους: να φροντίζουμε τη φυσική μας κατάσταση (διατροφή, ξεκούραση, άσκηση), να κάνουμε απλά πράγματα που μας δίνουν χαρά, να εξερευνούμε τη δημιουργικότητά μας, να κάνουμε θετικές σκέψεις, να θέτουμε μικρούς ρεαλιστικούς στόχους, να έχουμε επαφή με θετικούς ανθρώπους που έχουμε κοινά ενδιαφέροντα, να επικεντρωνόμαστε στα καλά στοιχεία της ζωής μας.

Μπορούμε τελικά τα Χριστούγεννα να γιορτάσουμε όσα έχουμε. Αν δεν υπάρχουν χρήματα για δώρα, μπορούμε να προσφέρουμε αυτό που έχουμε: αγάπη, ελπίδα, ενθάρρυνση, ευθυμία, χαρά και χρόνο. Άλλωστε, τα Χριστούγεννα είναι εποχή χαράς, καλής πίστης και αγάπης.

Ας δούμε μερικές προτάσεις που μπορεί να βοηθήσουν να διατηρήσουμε το πνεύμα των γιορτών και τον ενθουσιασμό των παιδιών, χωρίς να μπούμε σε μεγάλα έξοδα.

PanagiotaKipraiou_icon8

Στην οικογένεια
Ακόμη και μέσα στην οικονομική κρίση, οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν την περίοδο των γιορτών με υλική αφθονία. Τα παιδιά δεν σταματούν να έχουν απαιτήσεις σε χρήμα, χρόνο και ενέργεια, παρότι οι γονείς αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Σε τέτοιες εποχές, είναι σημαντικό να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας.

Μπορείτε να καθίσετε με την οικογένειά σας και να συζητήσετε για το τι είναι εφικτό αυτά τα Χριστούγεννα. Εξηγήστε στα παιδιά ότι δεν θα μπορέσετε να εκπληρώσετε όλες τους τις επιθυμίες αυτές τις γιορτές. Θα χρειαστεί να αναβάλλουν τις απαιτήσεις τους για ακριβά δώρα, μέχρι να αποκατασταθεί ο οικογενειακός προϋπολογισμός.

Αγορές και δώρα
Καλό είναι να ορίσετε από πριν ένα συγκεκριμένο ποσό που έχετε τη δυνατότητα να διαθέσετε για δώρα και άλλες αγορές, το οποίο θα φροντίσετε να μην υπερβείτε. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε μόνοι σας συμβολικά δώρα που θα προσφέρετε σε φίλους και συγγενείς. Για παράδειγμα, μπορείτε να φτιάξετε χειροποίητες χριστουγεννιάτικες κάρτες που θα τις διακοσμήσουν τα παιδιά με το δικό τους τρόπο, να ζωγραφίσετε μια πολύχρωμη εικόνα και να την κορνιζάρετε, να φτιάξετε μπισκότα και γλυκά και να τα προσφέρετε σε μια ωραία πιατέλα, να διακοσμήσετε ένα καλάθι με φρούτα, ρόδια και καρπούς κοκ.

PanagiotaKipraiou_icon6

Καλέσματα στο σπίτι
Μπορείτε να οργανώσετε στο σπίτι μια γιορτή ρεφενέ, όπου κάθε καλεσμένος θα συνεισφέρει κάποιο φαγητό, ποτό ή προσωπική εργασία, αντί για δώρο.

Μια πιο προχωρημένη ιδέα είναι να κάνετε ένα πάρτι ανακύκλωσης, όπου οι καλεσμένοι θα φέρουν χρησιμοποιημένα παιχνίδια, ρούχα ή άλλα αντικείμενα που δεν χρησιμοποιούν πλέον αλλά είναι σε πολύ καλή ή άριστη κατάσταση. Αφήστε τους καλεσμένους σας να επιλέξουν απ’ αυτά τα πράγματα που συγκεντρώθηκαν, κάποια που θα τους είναι χρήσιμα. Όσα αντικείμενα δεν ανακυκλώθηκαν, θα χρειαστεί να τα πάρουν πίσω οι ιδιοκτήτες τους.

Διασκέδαση
Αυτή την εποχή γίνονται διάφορες εορταστικές, μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις, θεατρικές και κινηματογραφικές παραστάσεις, καλλιτεχνικές εκθέσεις κλπ. για μεγάλους και παιδιά, που είναι δωρεάν ή με πολύ μικρή συμμετοχή. Μπορείτε να βρείτε αρκετές τέτοιες προτάσεις στο διαδίκτυο.

Εύχομαι καλά Χριστούγεννα σε όλους και μια πολύ δημιουργική νέα χρονιά!

Παναγιώτα Κυπραίου
Ψυχοθεραπεύτρια – Συντονίστρια Σχολών Γονέων

www.psychotherapeia.net.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *