Ενημερωθείτε για την πρόοδο του παιδιού σας, είναι σημαντικό για το ίδιο το παιδί!

Μέσα στο σχολείο γίνονται εμφανή τα πρώτα μηνύματα των παιδιών που παρουσιάζουν προβλήματα. Προβλήματα συμπεριφοράς, χαμηλή σχολική απόδοση, αδικαιολόγητες απουσίες, κ.ά. είναι πρώιμα συμπτώματα που δείχνουν ότι οι μαθητές αντιμετωπίζουν δυσκολίες και προβλήματα. Εάν αυτά τα συμπτώματα δεν γίνουν αντιληπτά και δεν αντιμετωπιστούν, τότε γίνονται συνεχώς και σοβαρότερα και οδηγούν σε αποκλίνουσα συμπεριφορά.

Συνήθως πίσω από τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα παιδιά κρύβεται μια παθογενής κατάσταση ή επικοινωνία. Αυτό σημαίνει ότι το παιδί ζει και αναπτύσσεται σε ένα περιβάλλον δυσλειτουργικό, το οποίο χαρακτηρίζεται από αδυναμία έκφρασης συναισθημάτων, αδιαφορία για τον άλλον, έλλειψη ξεκάθαρων κανόνων και ορίων, καταπίεση κ.λ.π..

Συχνότατα η αποκλίνουσα συμπεριφορά του παιδιού υποδηλώνει την αδυναμία του να αντιμετωπίσει και να εκφράσει τα προβλήματα που υπάρχουν μέσα στο οικογενειακό και το σχολικό περιβάλλον, γι’ αυτό εκφράζεται μέσα από την παραπτωματικότητα. Κλειδί για τη βελτίωση των προβλημάτων που παρουσιάζονται στα παιδιά είναι η συνεργασία γονέα – εκπαιδευτικού.

• H επικοινωνία με το δάσκαλο του παιδιού σας είναι απαραίτητο να γίνεται από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Δείξτε ότι ενδιαφέρεστε για τη σχολική πρόοδο του παιδιού σας.

• Ενημερώστε το δάσκαλο για ιδιαιτερότητες που έχει το παιδί σας και ότι άλλο χρειάζεται να γνωρίζει για να κάνει καλύτερα τη δουλειά του.

• Εάν παρατηρήσετε μεγάλες αλλαγές στην επίδοση και συμπεριφορά του παιδιού σας επικοινωνήστε με το δάσκαλο του αμέσως.

• Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να ενημερώνουν τους γονείς πριν την ημέρα που δίνονται οι βαθμοί αν το παιδί τους έχει πρόβλημα.

• Στη συνάντηση με τον εκπαιδευτικό να είσαστε προετοιμασμένοι και για να ακούσετε και για να μιλήσετε.

• Στην ενημέρωση προς τους γονείς ο εκπαιδευτικός δίνει τη δυνατότητα να μάθετε λεπτομέρειες σχετικά με τη σχολική επίδοση και συμπεριφορά του παιδιού τους. Εκμεταλλευτείτε τις ενημερωτικές συναντήσεις για να μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για το παιδί σας. Συζητήστε για τα ταλέντα, τις δεξιότητες, τα χόμπι του παιδιού σας και για κάθε ευαισθησία που εκδηλώνει.

• Ζητήστε τη βοήθεια του εκπαιδευτικού αν νομίζετε ότι το παιδί σας χρειάζεται ιδιαίτερη βοήθεια. Ενημερώστε τον εκπαιδευτικό για οποιαδήποτε ιδιαίτερη κατάσταση υπάρχει μέσα στην οικογένεια, όπως ο ερχομός ενός νέου παιδιού, μια αρρώστια και γενικά για απρόβλεπτες καταστάσεις που μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα μάθησης του παιδιού σας.

• Συνεργαστείτε με τον εκπαιδευτικό και ζητήστε του να σας υποδείξει συγκεκριμένους τρόπους για να βοηθήσετε από κοινού το παιδί σας.

• Ακολουθήστε τις οδηγίες του εκπαιδευτικού και μετά από μερικές εβδομάδες να τον επισκεφθείτε για να ενημερωθείτε για το πώς πηγαίνει το παιδί σας και πώς θα συνεχίσετε τη συνεργασία σας. Γονείς και εκπαιδευτικοί οφείλουν να συνεργάζονται στην προσπάθεια τους να βοηθήσουν το παιδί.

Οι γονείς οφείλουν να βοηθούν το παιδί στο σπίτι για να κάνει τις εργασίες του, να το ενθαρρύνουν και να προσπαθούν να επεκτείνουν τις γνώσεις του. Αυτή η αντίληψη πρέπει να υπάρχει και να προωθείται σε κάθε οικογένεια.

Σημαντική είναι η εκπαίδευση εκτός σχολείου που αναλαμβάνουν οι γονείς φροντίζοντας το παιδί τους να αθλείται, να ψυχαγωγείται και να παρακολουθεί και να συμμετέχει σε πολιτιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες.

Η ενθάρρυνση του παιδιού στο να δουλεύει σκληρά, η συνεχής ενδυνάμωση και ενίσχυση του σε κάθε θετικό αποτέλεσμα, θα το βοηθήσουν να πετύχει στο σχολείο.

Επίσης, βήματα προς μια γόνιμη συνεργασία χρειάζεται να κάνει και το σχολείο, ώστε να αισθανθούν οι γονείς ότι το σχολείο ενδιαφέρεται πραγματικά για τα παιδιά τους και να γνωρίζουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν στο σπίτι για να τα βοηθήσουν.

Δημοτικό Σχολείο Άριος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *