Βιωματική τέχνη με «πράσινο» βλέμμα

Αποστολος Λακασας, εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

fyles_tou_kosmou_04Πώς ξεκίνησε ο άνθρωπος την πορεία του στη Γη και πώς έφτασε από την εποχή των σπηλαίων στη σημερινή εποχή των ουρανοξυστών και του Διαστήματος; Τι κοινό έχουν η καφέ αρκούδα, ο αργυροπελεκάνος, η μεσογειακή φώκια μονάχους μονάχους, η χελώνα καρέτα καρέτα, η οχιά της Μήλου και το κόκκινο ελάφι;

Τι βοήθησε τον Μπετόβεν να συνθέσει τα αξεπέραστα μουσικά του έργα; Τα ερωτήματα απευθύνονται σε παιδιά-θεατές, τα οποία με τη χρήση τηλεχειριστηρίων καλούνται να απαντήσουν-ψηφίσουν στο πλαίσιο μιας θεατρικής παράτασης ή κινηματογραφικής προβολής. Και όχι μόνο να απαντήσουν σε ερωτήματα. Μπορούν και να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις κάθε ήρωα.

Η βιωματική τέχνη κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στη σύγχρονη εποχή, βρίσκοντας ένθερμους υποστηρικτές κυρίως μεταξύ των παιδιών. Ο λόγος; «Είναι θεατές που διατηρούν την αγνότητα της ματιάς και τον ενθουσιασμό της ηλικίας σε νέα ερεθίσματα», λέει στην «Κ» ο εκπαιδευτικός-σκηνοθέτης Δημήτρης Τσίρος.

Σαν μια ομάδα

Η βιωματική τέχνη για μαθητές λειτουργεί παράλληλα με την εκπαιδευτική διαδικασία στο σχολείο, καθώς βασίζεται στη συμμετοχή και την ψυχαγωγία, δύο βασικότατα στοιχεία της σύγχρονης εκπαίδευσης. «Οι μαθητές συμμετέχουν στη διαδικασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας αφού τα όρια ηθοποιού και θεατή είναι δυσδιάκριτα. Οι μαθητές στη σκηνή και οι ηθοποιοί στην πλατεία σαν μια ομάδα εξελίσσουν κάθε παράσταση με εντυπωσιακές ανατροπές», προσθέτει ο κ. Τσίρος, που είναι η «ψυχή» του εκπαιδευτικού οργανισμού «Φωτόγραμμα» που δραστηριοποιείται στη δημιουργία διαδραστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων με βάση τον κινηματογράφο και το θέατρο. «Τα παιδιά πρέπει να προβληματιστούν για το τι θεωρούν σωστό και λάθος. Με ασύρματα χειριστήρια και ειδικά επεξεργασμένα προγράμματα software, αλληλεπιδρούν αποφασίζοντας τι θα πράξουν στη συνέχεια οι ηθοποιοί».

Μια τέτοια εμπειρία για παιδιά προσφέρει η παράσταση «Αναζητώντας τη ζωή/Οι περιπέτειες της Σοφίας και του Νικόλα», που παρουσιάζεται αύριο (3 μ.μ.) και τις δύο επόμενες Κυριακές στο θέατρο «Ανεσις» (Κηφισίας 14). Στα προβαλλόμενα μέρη εμφανίζονται οι ηθοποιοί Ακης Σακελλαρίου και Κατερίνα Τσάβαλου. Παράλληλα, το «Φωτόγραμμα» παρουσιάζει καθημερινά (10 π.μ.-12 μ.) προγράμματα διαδραστικού κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48) για μαθητές Νηπιαγωγείου-Γυμνασίου, με τα θέματα «Αγρια ζώα της Ελλάδας», «Αρχαία Ελλάδα», «Η Γη ανήκει σε όλα τα παιδιά-Λέμε όχι στον ρατσισμό». Τους μαθητές καθοδηγούν οι ηθοποιοί Ακης Σακελλαρίου, Θέμις Μπαζάκα, Ναταλία Δραγούμη, Ανέζα Παπαδοπούλου, Κατερίνα Τσάβαλου και Σωκράτης Πατσίκας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *